Helló Világ, indul a túra!

A túrázás, mint hobbi

Teljesen természetes, hogy minden ember változatos életet szeretne élni. A munkával eltöltött monoton hétköznapok viszont nem épp ezt a változatosságot hozzák el az életünkbe, hiszen a folyamatos hétköznapi teendők le tudják fárasztani az embert elég keményen. Mindenkinek szüksége van arra, hogy időnként feltöltődjön energiával, ezt pedig a legkönnyebben úgy lehet megtenni, ha ember választ egy magához illő szabadidős tevékenységet, hobbit, ami tökéletes része lehet az életének, hiszen ezáltal csökkenthető a mindennapi stressz-szint.

Az egyik legjobb feszültség csökkentő tevékenység pedig a mozgás. Ráadásul a mozgás nem csak a lelkivilágát nyugtatja meg az embernek, hanem számos betegség megelőzésére is alkalmas. Az egyik legjobban kedvelt mozgásforma a kirándulás, túrázás. Általában ezt az ember zöld környezetben, hegyekben, erdőkben, völgyekben végzi, így a friss levegő mellett a természet csendje, vagy épp a természet hangjai is fel tudják üdíteni a kirándulót, mindamellett, hogy ez a tevékenység egy igazi kitartó egészséges sportemberré tudja nevelni az illetőt. De az sem elhanyagolható szempont, hogy új, csodálatos helyeket lehet megismerni egy-egy ilyen túrázás által, akár Magyarországon, akár külföldön is, amely felejthetetlen élményt jelenthet az ember életében.

Mit érdemes magunkkal vinni egy túrára?

Azt, hogy milyen felszerelés kell egy túrához rengeteg dolog befolyásolhatja. Függ az utazás típusától, az időtartamától, a résztvevők létszámától, az időjárástól, a személyes edzettségtől, stb. Maga a túrázás nincs évszakhoz kötve. Az év minden hónapjában más-más arcát mutatja a természet, érdemes kihasználni minden alkalmat arra, hogy bebarangoljuk a környező világunkat. Számos hasznos túrafelszerelés létezik, amikre bármikor szükség lehet. Rövidebb, 1-2 órás sétához elegendő lehet egy kisebb tornazsák is, de egy hosszabb túrához már szükségünk lesz egy jó erős, strapabíró hátizsákra, amiben elvihetjük magunkkal a túrához szükséges dolgokat. Nem árt egy erős, vízhatlan, több rekeszes hátizsákot beszereznünk, amire több napos túra esetén egy hálózsákot is felköthetünk.

Ha csak egy egész napos, vagy rövidebb túrára indulunk, akkor sem árt magukkal vinni pár fontos dolgot. Sosem tudhatjuk, hogy mi vár ránk a túra alatt, ezért mindenképpen legyen nálunk egy jó fejlámpa, ha véletlenül ránk esteledne, akkor is el tudjunk érni a kijelölt célpontra. Főként a téli időszakban nem árt, ha van nálunk papír és gyufa is, mert amennyiben ott ragadnánk valahol éjszakára, legalább melegedni tudjunk. Fát úgyis találunk az erdőben, de azért arra ügyeljünk, hogy csak a kijelölt helyeken rakjunk tüzet. Érdemes vinni magunkkal egy-két plusz ruhadarabot is, ha szükséges lenne rá, akkor fel tudjunk öltözni melegebben. Legyen nálunk esőkabát is, hiszen a hegyi időjárás eléggé változatos. Sosem tudhatjuk, mikor kapunk a nyakunkba egy jó kis záport. Ha már eső, akkor a víz is nagyon fontos egy túrán, de jó ha van nálunk néhány szendvics is. Mindig érdemes vinni sebtapaszt is magunkkal, mert bármikor megsérülhetünk, feltörheti a bakancs a lábunkat, vagy csak egyszerűen megcsikarhat egy ág, amennyiben olyan helyen járunk. A fájdalomcsillapító sem haszontalan, hisz elég kellemetlen lehet, ha nap közben jön ránk pl. a fogfájás.

Milyen egy jó öltözék?

A túrázáshoz érdemes beszerezni megfelelő öltözéket is, amennyiben még nem rendelkezünk ezekkel. Egy jó minőségű öltözék évekig ki tudja szolgálni az embert a túrázásai során. Az egyik legfontosabb dolog a jó túrabakancs. Érdemes minőségi, vízhatlan bakancsot választani, ami jól tartja egész nap a lábat. Hiszen, egy hegyi túrázásnál könnyen kifordulhat a bokánk egy rossz lépésnél, egy átázott cipő pedig könnyen fel tudja törni a lábat. Fontos még a jó túrakabát és túranadrág is, ami lehetőleg legyen vízhatlan, és jó izzadság áteresztő képességű, hiszen felfelé menet le tud tud izzadni az ember, lefelé menetben viszont emiatt könnyedén megfázhat. A kabát alá tanácsos rétegesen öltözni. Sosem tudhatjuk, hogy milyen időjárás vár ránk egész nap. Réteges öltözködésnél van lehetőségünk menet közben is változtatni a ruházatunkon, amennyiben fáznánk, vagy melegünk lenne. Hidegebb időben egy jó meleg kapucnis pulóver is jó szolgálatot tehet.

Az oldalunkon többféle pulóver közül válogathatsz, amelyhez tetszőleges, akár névre szóló mintát is választhatsz. Amennyiben egyedi mintával szeretnél rendelni, keress meg minket az e-mail címünkön.

Hogy védjük meg a fejünket?

A baseball sapka egy olyan kiegészítő felszerelés, amely szinte mindenki ruhatárában megtalálható. Érdemes vinnünk magunkkal egyet, ha elindulunk az erdőbe. Elsősorban melegebb időszakban vesszük hasznát, hiszen télen úgy is sapka van rajtunk. Nyáron viszont megfelelő védelmet biztosíthat számunkra a napszúrás ellen, hiszen senkinek nem hiányozna a nap végére egy megbetegedés. Másodsorban megvédheti a fejünket a kártevőktől, elsősorban a darazsaktól és a kullancsoktól. Természetesen nem árt, ha előtte be is fújjuk magunkat valamivel, ami egyébként is távol tudja tartani tőlünk ezeket. A kínálatunkban többféle dizájnú baseball sapka közül válogathatsz, amelyhez szintén választhatsz akár névre szóló mintát is.

Óvd a természetet!

Végezetül szabad elfelejteni, hogy ez Föld, ahol élünk milyen gyönyörű. Az embernek óvnia kell természetet, amennyiben egészséges életet szeretne élni. Nagyon fontos, hogy azokat az élményeket a gyermekeink is átélhessék, megtapasztalhassák, amiket mi is átéltünk kint a szabadban. Vigyázzunk rá, ismerjük meg minél jobban, és őrizzük meg az utókornak is a szépségét. Egy apró, de fontos szabály a tartozik ehhez: amit elviszünk magunkkal a kirándulásra vagy túrára, azt vissza is hozzuk. Ha szeretnénk, hogy mások is ugyanazt lássák és éljék át, amit mi, akkor alapvető dolog, hogy nem szemetelünk, nem dobálunk el semmit a természetben. Tartsuk be ezt a szabályt, és figyelmeztessünk másokat is erre!

Egy ilyen mintázatú pólóval felhívhatjuk mások figyelmét is a környezetvédelemre.

Kalandra fel!

Nincs más hátra, mint hogy útra keljünk. Akár kerékpárral, akár gyalog vágunk neki a természetnek, biztos nem fogunk csalódni benne. Nagyon fontos, hogy túrázás előtt tájékozódjunk a terep adottságairól, a túra nehézségi fokáról! Ennek megfelelően készüljünk fel a túrára. Többnapos túra esetén érdemes előre tájékozódni a szálláslehetőségekről is.

Buszos utazásokról az alábbi linken is lehet tájékozódni. Flixbus. A következő linken pedig remek és akciós Wellness napok közül lehet válogatni. Maiutazás.hu.

Mindenkinek jó túrázást és kikapcsolódás kívánunk! PólóGalaktika.