Az anyák napja eredete

Mióta is ünnep az anyák napja?

Az egyik legtávolabbi múltra tekintő ünnepünk ez a nap, melyet manapság a világ legtöbb helyén megünnepelnek. Az anyákról való megemlékezések története tulajdonképpen az ókori nagy birodalmakig, Görögországig, Rómáig és Egyiptomig nyúlnak vissza. Egyiptomban Ízisznek, a mennyek királynőjének, Görögországban Rheának, az istenek anyjának, Rómában pedig Cybelenek, Rhea római megfelelőjének tartottak akkoriban tavaszi ünnepségeket, és ezzel együtt az édesanyákról is megemlékeztek. Az 1600-as évektől az ünnepet eredetileg az anyák vasárnapjának nevezték, és a keresztények ünnepelték több országban is a húsvétot követő 4. vasárnap, de a későbbi évszázadokban egyre gyakrabban nevezték az anyák napjának, amely már inkább az amerikai világünnephez kapcsolható.

A világ országaiban különböző napokon ünneplik meg az anyákat. Szinte az év minden hónapjában van olyan hely a földön, ahol megemlékeznek erről a napról, viszont a legtöbb országban május második vasárnapján tartják ezt az ünnepet. Magyarországon az anyák napja május első vasárnapjára esik.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben Julia Ward Howe költő és írónő javaslatára, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis szerette volna ezt a napot nemzeti ünneppé nyilváníttatni Amerikában. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, emlékül szánva az elhunyt édesanyjának, aki már régóta szeretett volna egy emléknapot a világ édesanyái számára, de az álmát a lánya, Anna tudta valóra váltani. Igaz a célját ő is csak 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök végre hivatalos ünneppé nyilvánította az anyák napját. Ennek ellenére neki köszönhető, hogy az ünnep előbb állami, majd később nemzetközi ismertségűvé vált.

Mikor volt az első anyák napja Magyarországon?

Magyarországon az első ünnep Petri Pálné nevéhez fűződik, aki egy államtitkár felesége volt. Amerikai látogatásából hozta haza az ötletet, és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt segítségével az első anyák napját 1925. március 8-án tartották meg a MÁV gépgyári munkások gyerekekeinek és édesanyjainak számára. 1928-ban már miniszteri rendeletben fektették le, hogy hivatalos iskolai ünnepélyek között kell megtartani ezt a szép ünnepet, az anyák napját.

Hogyan ünneplik ezt a napot a világon?

Anyák napi virág

Magyarországon virággal, különböző ajándékokkal, gyakran saját készítésű ajándékokkal köszöntjük fel az édesanyákat. Az óvodákban iskolákban ünnepségeket rendeznek az anyák tiszteletére, ahol színes anyák napi műsorral készülnek fel a gyerekek erre a napra.

Angliában is, május negyedik vasárnapján, virágokkal és apróbb ajándékokkal ünneplik meg az anyák napját nagyobb családi körben.

Franciaországban május utolsó vasárnapjára tűzték ki ezt az ünnepet, és a gyerekek ilyenkor besegítenek a házimunkában, és természetesen ajándékokat, verseket, virágot, süteményt adnak az édesanyjuknak. A napot pedig a családok ünnepi vacsorával fejezik be.

Brazíliában rendkívül népszerű ünnep ez a nap, amit május 2. vasárnapján tartanak meg az anyák tiszteletére. Ilyenkor a gyerekek az óvodákban, iskolákban különleges előadásokkal készülnek erre az ünnepségre. Egyházi összejöveteleket is rendeznek ezen a napon, és nem ritka a kerti parti szervezése sem a rokonságban az előadások után.

Indiában többféleképpen is ünneplik ezt a napot. Az általános kultúrában május második vasárnapján tartják az anyák napja amerikai változatát, a hinduk viszont októberben ünneplik az anyákat, vagyis Durga istennőt, az isteni anyát egy 10 napos fesztivállal egybekötve.

Japánban szintén május második vasárnapján ünneplik ezt a napot, és franciához hasonlóan a gyerekek végzik ilyenkor a házimunkát, a sütés-főzést az édesanyjuk helyett, de mindemellett piros rózsát is adnak a szeretetük jeléül.

Ausztráliában, május második vasárnapján virágokat adnak a gyerekek a szülőknek, nagyszülőknek, de még a nagynénjüknek is.

Mit ajándékozzunk anyák napja alkalmából?

Magyarországon, mint már említettük, általában az édesanyákat és a nagymamákat szokták megajándékozni a gyermekeik és unokáik. Óvodai, iskolai műsorokon, valamint otthoni környezetben is egyaránt szokás ez. A virág természetesen elengedhetetlen része ennek a napnak, de a gyermekek, főleg a kisebbek, valamilyen saját készítésű ajándékkal is kedveskednek az édesanyjuknak, nagymamájuknak ezen a napon. Egy ilyen rajz, festmény, kézzel készített ajándéktárgy vagy egy aprócska vers is olyan meglepetés lehet az édesanyák számára, amitől nagyobb örömet nehéz is lehetne szerezni a kicsik által. Főként, ha az a dolog kettőjükről szól, vagy kettőjüket ábrázolja. Az édesanyák ezeket az emlékeket általában éveken át megőrzik.

Természetesen a nagyobbak és a felnőttetek sem feledkeznek meg erről a napról, és ők is meg szokták ajándékozni a szüleiket. Számukra a rajz és vers helyett jó választás lehet egy tábla csokoládé, vagy egy doboz bonbon a virág mellé. Amennyiben viszont tartós ajándékot szeretnénk adni az édesanyáknak, úgy másban is lehet gondolkodni. Egy csodálatos mintázatú póló, pulcsi, kötény, bögre, vagy bármilyen egyéb, anyák napi mintás ajándéktárgy nagyon szép választás tud lenni a részükre. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget és ötletet adni, hogy megkönnyítsük a választást. Tekintsd meg tehát az ajánlatainkat és a legkedvesebb anyák napi mintáinkat. Amennyiben szeretnéd, az oldalunkon pár kattintással meg is tudod rendelni ezeket az ajándéktárgyakat. A megrendelés után egy-két napon belül meg is érkeznek hozzád, és ezzel az anyák napi meglepetés biztos, hogy tökéletes lesz. Természetesen nem csak anyák napjára, hanem bármilyen más alkalomból, pl. születésnapra, névnapra vagy karácsonyra is adhatóak ezek a termékek.


Ajánlott termékeink


Heti akciós termékünk

További anyák napi termékminták megtekintése

Vissza a kezdőlapra