Bolondok napja áprilisban

Április 1. A bolondok napja

Ugye ismerősen hangzik mindenkinek, hogy április bolondja, május szamara. Ezt szöveget április elsején halljuk a legtöbbet, a bolondok napján. Ha valakit sikerül megviccelni ezen a napon, és az illető bedől a tréfának, akkor ezt a mondatot szoktuk nevetve mondani neki. Bár nem ünnepnap, mégis számos országban megtartják, és komolyan veszik ezt a napot. Április elseje tehát a bolondozások és tréfálkozások napja, és ilyenkor nem illik megsértődni azon, ha netalán valakit megviccelnek egy előre megtervezett tréfával. Természetesen mindennek van határa, így a tréfálkozónak sem illik túlzásba esni.

Hogy alakult ki ez a szokás?

Sajnos erre pontos magyarázat a mai napig nincs, hogy lett április elsejéből a bolondok napja. Ettől függetlenül több teória is létezik a tréfálkozás napjának eredetére. Az igazság viszont az, hogy egyik sem túl meggyőző.

Egyesek szerint a bolondok napja egy Keltai népszokásra vezethető vissza. A kelták ugyanis minden évben április elején tartották meg a bohókás és vicces tavaszi ünnepeiket.

Egy másik, már hihetőbb magyarázat szerint Franciaország lehet a forrása a bolondok napjának. 1564-ig az országban április 1-én kezdődött az új év. IX. Károly király rendelete alapján viszont ebben az évben áthelyezték január 1-re az év első napját. Az újév napján tartott ajándékozási szokás ennek ellenére továbbra is megmaradt április elsején, és vicces ajándékokkal lepték meg egymást az emberek ezen a napon.

Krisztus keresztre feszítése

Vannak, akik az ókori Rómára vezetik vissza a bolondok napját, mégpedig az ókori Saturnaliák folytatásának tekintik április elsejét. Ezen a vidámsággal megtelt ünnepen az uraság és szolga szerepet cserélt. Másik elmélet szerint a szokás ugyancsak az ókori Rómából származik, viszont nem Szaturnusz Isten, hanem a szabin nők elrablása ihlette. A szabinokat ugyanis csellel és becsapva Rómába hívták az áprilisi Neptun-ünnepre, abból a célból, hogy elragadják a lányaikat és az asszonyaikat.

Mások szerint a Német-Római Birodalomban az 1530-as birodalmi gyűlésen egy olyan döntés született, hogy 1540. április 1-jével egységesítik a pénzverést. A spekulánsok azonnal el is kezdték az üzelmeiket. Azonban a végén mégsem történt meg az egységesítés, így a pénzügyi manipulátorok hoppon maradtak.

Természetesen vallási magyarázat is létezik a bolondok napjára, miszerint a szokás a húsvéti passiójátékokból eredhet. A játék ugyanis arra utal, amikor Krisztust a keresztre feszítés előtt Kajafástól Pilátushoz és Heródeshez oda-vissza küldözgették, mire megszületett a végleges ítélete. Az ilyen a játék viszont nem mindenki számára lehet szórakoztató, hiszen a hatalom és a nagyság érzését keltheti egyik félben, a másikban pedig a kiszolgáltatottságot és a megalázottságot.

Milyen szokások vannak a bolondok napján?

Mivel nincs hivatalos teória, hogy honnan is ered a bolondok napja, így természetesen nincs egységes, kialakult szokás sem. Ennek ellenére egy dologban mégis hasonlít ez a nap minden országban, ez pedig a vidám tréfálkozás, illetve a másik ember megviccelése és becsapása.

Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban pl. az a szokás, hogy ezen a napon egy papírhalat ragasztanak fel, vagy rejtenek el a másik ember ruháján, majd azt kiabálják rájuk, hogy “áprilisi hal”! Franciaországban mindemellett vicces ajándékokat is osztogatnak az ismerőseiknek. Az rómaiak viszont mókás jelmezekbe bújtak ezekben a napokban. Más országokban nagyobb mértékű tréfákat is űznek az emberekkel.

Néhány híres áprilisi tréfa a világból

Svéd színes tv a bolondok napján

Írországban 1965-ben megjelent az újságokban, hogy az ír kormány országos alkoholtilalmat vezet be.

Svédországban még a fekete-fehér tv adások idején jelentették be élő adásban, hogy mindenki átválthatja színesre az adást, csak egy nejlon harisnyát kell húzni a képernyőre. Több százezren ki is próbálták ezt.

Angliában 1698-ban több embert is a londoni Towerbe küldtek, ahol a megmosott oroszlánt tekinthették meg.

Svájcban a BBC 1957. április 1-én bőséges spagettitermésről adott hírt, egy hitelesnek látszó dokumentumfilmmel. Az aratást is élőben közvetítették, ahol a parasztemberek éppen a friss spagettit szüretelik a spagetti fákról. Ezt ráadásul egy vitafórum is követte a tévében, ahol a spagetti kártevőiről beszélgettek. A filmet egy londoni élelmiszer üzemben vették fel, hogy minél hitelesebbnek látszódjon. Ezek után többen érdeklődni kezdtek arról, hogyan tudnának spagetti fákat ültetni a kertjükbe. A válasz az volt, hogy egy spagetti szálat mártsanak be paradicsomszószba, és azt ültessék el a földbe. Azt azért hozzá kell tenni, hogy akkoriban az országban még csak konzerv formájában volt kapható a spagetti. Ez is hozzájárulhatott, hogy az emberek bevették ezt a sületlenséget.

1974-ben az alaszkai Sitka lakosai az egyik napon félelmetes reggelre ébredtek. A közelben magasodó, 4000 éve szunnyadó Mount Edgecumbe vulkán láthatóan kitörni készült. A viccet Porky Bickar találta ki, úgy, hogy több száz használt gumiabroncsot hordott össze a vulkán kráterébe, és begyújtotta azokat, a környéken élő lakosság legnagyobb rémületére, akik meg sem gondolták volna, hogy a vulkán még valaha kitörhet. Amikor a parti őrség helikoptere megérkezett a vulkán felé észrevette, hogy több tucat használt autógumi égett ott hatalmas lángokkal, a hóban mellette pedig hatalmas betűkkel oda volt írva, hogy „április bolondja”.

Áprilisi hamburger a bolondok napjára

Az USA-ban 1998-ban a Today című amerikai lapban a Burger King hirdette meg a legújabb termékét, a Left Handed Whoppert, azaz a balkezeseknek készített hamburgert. A hirdetés szerint a hamburger ugyanazt tartalmazta, mint a hagyományos, a különbség csak annyi volt, hogy az alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították.

Magyarországon a tréfálkozások mellett, a Saturnaliákhoz hasonlóan szerepcsere van az iskolákban. Úgynevezett fordított napot tartanak, és a tanárok ülnek a padokba, a diákok tanítják őket.

Legyünk óvatosak a bolondok napján

Bár napjainkra az április elsejei tréfálkozás már-már kiveszni látszik a világból, azért még mindig érdemes fenntartással fogadni mindent, amit ezen a napon hallunk a tévében, rádióban vagy másoktól, illetve amiket olvasunk a neten vagy újságokban. A munkahelyünkön is könnyen előfordulhat, hogy megviccelnek bennünket. Amennyiben viszont a történetek közül a francia verziót tartanánk hitelesnek, vagy éppen nekünk támadna kedvünk megviccelni valamelyik ismerősünket, akkor egy poénos ajándék tökéletes választás lehet egy áprilisi tréfához. Ilyen pl. egy varázspohár, amin meleg folyadék hatására jelenik meg a kép, rajta a felirat, hogy április bolondja. De természetesen bármilyen más vicces mintázatú póló vagy ajándék is megfelelő lehet erre az alkalomra. A weboldalunkon rengeteg vicces mintájú ajándék közül válogathatsz.


Ajánlott termékeink


Heti akciós termékünk

További vicces termékminták megtekintése

Vissza a kezdőlapra