A Nőnap története

Március 8 nőnap. Amit talán nem is tudtál eddig erről a napról.

Mindenki tudja, ha Március 8, akkor nőnap. Az egyik legkedveltebb ünnepünknek nevezhetjük ezt a napot, amikor a férfitársainkkal együtt megajándékozhatjuk a körünkbe tartozó hölgy ismerőseinket egy csokor gyönyörű virággal. Megszokott dolog ez már az egész világon, amit mi férfiak örömmel is teszünk. De vajon hallottunk-e már róla, hogyan is alakult ki ez a szokás? Tudjuk-e, hogy ez az ünnep annak idején nem is a virágokról szólt?

A nők iránti tisztelgés első nemzeti ünnepét 1909-ben tartották meg az USA-ban, február utolsó vasárnapján. Nemzetközi ünneppé 1911-ben kezdett válni, amit március 19-én ünnepelt meg több európai ország is. Három évvel később az ünnep dátuma már március 8 volt. Magyarországon csak pár évvel később, 1914-ben ünnepelték meg először a hölgyeket. A Rákosi korban viszont már kötelezővé is tették a nők megünneplésének napját. Az általunk is jól ismert dátum, a március 8 története viszont jóval későbbre nyúlik vissza, mint a XX. század eleje. Pontosan az 1857-es évre.

Nőnap, tüntetés

De mi is történt 1800-as években?

1857 március 8-án New Yorkban közel negyvenezer textiliparban dolgozó nő kezdett sztrájkolni a jogaikért és a magasabb béreikért. 1866 szeptemberében az I. Nemzetközi Munkásszövetség kongresszusán elfogadták azt a határozatot, hogy nők is hivatásszerűen végezhessék a munkájukat. Ezzel megdőlt az a régi sztereotípia, hogy a nők helye kizárólag csak otthon van. A II. Nemzetközi Munkásszövetség 1889. júliusában kihirdette a nők szabad részvételét az országos és nemzetközi eseményekben is egyaránt.

Az viszont, hogy minden évben szenteljünk egy napot a hölgyek részére, csak a XX. század elejétől valósult meg, a sok feminista és szakszervezeti mozgalmak hatására, akik folyamatosan, évről évre kiálltak a nők jogaik mellett.

Az első nőnap

Az első hivatalos nőnap Amerikában 1909 február 28-án volt. Ám ez még csak Amerika nemzeti ünnepe volt. Nemzetközi ünnepként először 1911-ben tartották meg március 19-én, immár Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban is. Három évvel később, március 8-ra helyezték át az ünnepet szerte a világon, az 1857-es New York-i nők tüntetésére emlékezve. Ez a dátum 1917-ben vált teljesen véglegessé, amikor szintén március 8-án, Oroszországban is tüntettek a nők a békéért és a kenyérért.

Miután a mozgalom elérte a célját, szerte a világon hanyatlani kezdtek a női tüntetések. Az 1960-as években viszont újra felerősödtek, de a nők akkor már az egyenjogúságukért kezdtek el az utcára vonulni. 1977-ben pedig március 8 felkerült az ENSZ világnapjai közé.

Magyarországon eleinte kommunista ünnepnek tartották március 8-át, mivel a kommunizmus ideje alatt vált nemzetközi ünneppé. Valójában viszont semmi köze sincs a kommunista rendszerhez, sőt már 1917-ben is virágokat ajándékoztak a férfiak a nők részére a tiszteletük jeléül, és hogy egyetértenek azzal, amit a hölgyek el szeretnének érni. Ebben hamarosan több üzletág is meglátta a lehetőséget, és a jó marketingnek köszönhetően a jelenkorra a férfiak már különleges virágcsokrokkal, továbbá csokoládékkal, bonbonokkal és egyéb más ajándékokkal halmozzák el a női ismerőseiket és rokonaikat ezen a napon.

Nőnap, rózsa

Mára már teljesen a virágoké lett a főszerep, így ez vette át a mozgalmak és tüntetések helyét március 8-án. Az emberek a világ minden részén virágokkal ünnepelik meg a nőnapot. Legyen szó egy szál rózsáról vagy egy csokor gyönyörű liliomról, a lényeg az, hogy a virággal fejezzük ki a tiszteletünket a hölgyek felé.

Milyen virágot adjunk nőnap alkalmából?

Ez természetesen attól is függ, hogy kinek szeretnénk a virágot adni. A vörös rózsa a szerelmet tükrözi, így azt nyugodtan adhatjuk az életünk párjának, vagy a leendő párunknak. A fehér rózsa inkább a szüleinknek, nagyszüleinknek és idősebb emberek részére ajánlott. A tavasz legszebb virága a tulipán, szinte minden korosztály számára adható. A liliom és az orchidea a két legszebb és legelegánsabb virágunk. Szintén jó választás lehet bárkinek. A szegfűt és a gerberát a sokszínűség jellemzi, ezért kolléganőknek, távolabbi ismerősöknek kifejezetten ajánlott.

A cserepes virágok is jó választásnak tűnnek. Kicsit drágábbak, mint a vágott társaik, de cserébe hosszabb ideig gyönyörködhet benne az illető, akit ilyennel ajándékozunk meg. Pl. egy cserepes orchidea nagyon szép látvány lehet az ablakban is. De sok más olyan virág van, amit tavasszal ki is lehet ültetni a virágos kertbe, hogy odakint is gyönyörködni lehessen benne egész évben.

Mit ajánlunk még a virág mellé?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a nők legtöbbje szereti az édességet, tehát egy doboz Rafaellóval, Mercyvel vagy Ferrero Rocherrel le lehet őket venni a lábukról. Viszont, ha valami maradandót szeretnénk ajándékozni a szívünk hölgyének, akkor a legjobb választás lehet egy szép mintás póló, amely tartalmazhatja pl. a születése hónapját vagy a nevét egy virágmintával. De természetesen egyéb vicces póló is adható ajándékba nőnap alakalmából. Ezekből mutatunk most párat.

Férfitársaim! Tegyünk ki most mi is magunkért! Lepjük meg a szívünk hölgyeit egy ilyen remek ajándékkal is a virág és a bonbon mellé. Ezekkel a meglepetésekkel biztos, hogy teljes lesz az örömük, és érezhetik, hogy továbbra is tiszteletben tartjuk őket. Kattints a pólókra az árak megtekintéséhez!

Heti akciós termékünk

További nőnapi termékminták megtekintése

Vissza a kezdőlapra