A Zene Világnapja

Mióta ünnepeljük a Zene Világnapját?

“A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.” Claude Achille Debussy

Október első napján a világon mindenütt a zenét ünnepeljük. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a Zene Világnapja nem azonos a július 21-én tartandó zene ünnepével.

A zene első világnapját 1975 október elsején tartották, ugyanis ekkor tette ünnepé ezt a napot az UNESCO Nemzetközi Tanácsa, mégpedig Yehudi Menuhin, az amerikai zsidó hegedűművész és karmester kezdeményezésre. A zenei világhetet pedig szeptember 29. és október 5. között határozták meg.

1975. október 1-én Torontóban a híres művész ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Zene Világnapját: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Zene mindenhol

A művész a nyugati klasszikus zeneművészet híve volt ugyan, de szívesen fordult a távolabbi keleti, India, Kína és Japán kultúrák felé is. Abban bízott hogy a különböző zenei irányzatok, a muzsika ezerféle változata, és a távoli kultúrák megismerése közelebb viszi a társadalmakat egymáshoz. Arra buzdította a zenészek legnagyobbjait, hogy ne csak a csarnokokban, koncerteken és a rádióban csendüljenek fel a dallamok ezen a napon, hanem a világ minden táján vonuljanak ki az utcákra, terekre is, hogy minden ember fülébe jusson el a muzsika hangja.

Zene az utcán

Menuhin kezdeményezésére tehát egy világmozgalom jött létre. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezteti a világot. Kórusok énekelnek a szabadban, zongorákat és egyéb hangszereket visznek ki az utcákra, terekre, és a belvárosokban muzsika szól mindenhol.

Magyarországon is országszerte, a Zene Világnapja alkalmából, számos város és település szervez koncerteket, ahol hazai és nemzetközi előadásokon fellépők és együttesek mutatkoznak be, klasszikus zenei daraboktól kezdve, a dzsessz műfaján keresztül, a rockzenéig bezáróan. A nemes művészek a legtöbb helyen ingyenes koncerteket adnak e nap alkalmából.

A Zene Világnapján megemlékeznek a zenéről a legfiatalabbaktól kezdve és a legidősebbekig. Az óvodákban és az iskolákban is játékos zenei napokat tartanak, ahol a zenét tanuló gyermekek és diákok megmutathatják a zenei tudásukat. Zenéljünk hát október elsején együtt minden évben ott, ahol a kedvünk tarja. Akár az utcán, akár az otthonunkban vagy épp a munkahelyünkön.

Végezetül Kodály Zoltán szavait idézve:

“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”


Ajánlott termékeink


Heti akciós termékünk

További vicces termékminták megtekintése

Vissza a kezdőlapra