A sör legnagyobb ünnepei

A sör eredete

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. A sör legrégebbi írásos bizonyítéka az i.e. III. évezredből, Mezopotámiából származik. Itt a sör nem csak a gazdagok itala volt, hanem a rabszolgák is ugyanúgy fogyaszthatták. Kezdetleges sörfélék jelen voltak már az ókori Egyiptomban és Babilóniában is, de ezek inkább csak árpalevek voltak, hiszen ezek a sörök még nem tartalmaztak komlót.

A középkorban Európában is meghonosodott a sörfőzés. A kontinensen viszont ez már a kolostorokhoz volt kapcsolható. A szerzetesek sokat kísérleteztek a főzés technológiáján, így ő általuk terjedt el a komló hozzáadása is a sörhöz. Bajorországban 1516-ban törvénybe is adták, hogy a sör csak komló, árpa és maláta hozzáadásával készülhet, továbbá nem tartalmazhat egyéb adalékot. A magyarok, a ránk maradt írásos emlékek szerint, 1152-ben főztek először sört.

Nemzetközi sörnap

Az évszázadok során annyira megszerették az emberek a sört, hogy már különböző ünnepek is köthetőek hozzá. Az egyik ilyen nagyobb ünnep a Nemzetközi sörnap. Annak ellenére, hogy a sör készítése és fogyasztása az ókorra nyűlik vissza, e nemes nedű ünnepe nem olyan nagyon régi. Pontosabban 2008 óta ünnepeli a világ a Nemzetközi sörnapot, amit eleinte augusztus 5-én tartottak, majd 2012-től minden augusztus első péntekén. Ennek az ötlete pedig egy amerikai kis sörözőben, Santa Cruzban született meg. Különböző bárok, kocsmák, éttermek, sörfőzdék százai csatlakoztak ehhez a naphoz, és mára már több, mint száz országban ünnepelik meg az eseményt. Köztük Magyarországon is.

A sör nemzetközi napja

Mi a célja az ünnepnek?

Az ünnep szervezőinek a legfontosabb céljuk, hogy köszöntsék a sör készítőit és felszolgálóit, megtisztelvén azokat, akik egész évben azért dolgoznak, hogy mindig legyen a sörivók poharában a kedvenc italukból.

További célja az ünnepnek, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket, és ezáltal egyesítse a sört szerető népeket, országokat, hiszen ezen a napon kifejezetten ajánlott, hogy az ünnepen résztvevő társaságok ne csak a hazai kedvenceiket fogyasszák, hanem más országok által készített italokat is kóstolják meg.

A sör legnagyobb ünnepe

Természetes, hogy erről mindenkinek a Müncheni Oktoberfest jut az eszébe, ami igaz is, hiszen valóban ez a legnagyobb ünnepe a sörnek. Érdekessége, és ebben különbözik is a Nemzetközi sörnaptól, hogy ez az ünnep nem augusztusban van. Münchenben a sörfőzés hagyománya kb. 600 évre tekint vissza, ahol a sörfőzés ma is meghatározza a város gasztronómiáját. Ebből kifolyólag a müncheniek valójában nem csak októberben ünneplik a sört az Oktoberfest alkalmával, hanem szinte az egész évben.

A bajoroknál minden évszaknak, sőt, minden hónapnak megvan a saját söre. A németeknek az év az első sör-ünnepnapja a márciusi Starkbierzeit. Ekkor az alacsonyabb alkohol tartalmú italok kerülnek ki az asztalokra. Ezt követi májusban a Maibock. Németországban ezek erősebb jellegű bak sörök a kemény tél és a forró nyár közötti időszakok kedvenc itala. Nyáron pedig a Biergartenzeit fesztivál következik.

Oktoberfest a sör ünnepe

Az ünnepek csúcsa valóban az őszi Oktoberfest-tel jön el, az év végét pedig az ünnepi sörfajtával, a Festbockkal zárják. A németek a sört literes korsókban mérik, és sóspereccel, sült marhahúsos baconnel, sült csirkével és retekkel kínálják fel. Természetesen ezek az ételek megfelelően sósak annak érdekében, hogy minél jobban csússzon rájuk a finom bajor sör.

A hatalmas felállított sátrakban százak ücsörögnek, beszélgetnek és vedelik a legfinomabb söröket, miközben bajor ruhába öltözött hölgyek szaladgálnak közöttük, kezükben akár 8-10 db literes korsókkal is, ügyelvén arra, hogy egy vendég se maradjon szomjan.

A fesztivált Theresa hercegnő és I. Ludwig Király egybekelésének napjától jegyzik. Az ifjú pár 1810 október 12-én fogadott hűséget egymásnak, és ennek tiszteletére meghívták a város összes polgárát egy sörözéssel egybekötött lóversenyre, ahol a gyermekeket hagyományőrző bajor ruházatba öltöztették be. Azóta ez az ünnep a város egyik fő attrakciója lett, igaz manapság már leginkább szeptember végén kezdődik, de 16 napig tart, és közel 7 millió látogatót vonz a városba. Ez idő alatt kb. 60 000 hektoliter sör fogy el.

A sör gyógyító ereje

Amennyiben mértékkel fogyasztjuk a sört, annak nagyon sok pozitív egészségi hatása lehet az életünkre. Javítja az anyagcsere folyamatokat, csökkenti a magas koleszterin szintet, de legfőképpen a vesekőképződés megakadályozásában játszik fontos szerepet. Erősíti az immunrendszert, ezáltal véd különböző vírusfertőzések ellen is.

Lengyelországban és Csehországban receptre írják fel a sört az orvosok a vesekő ellen. A cseheknél pedig nagy hagyománya van a sörös gyógyfürdőknek is, melyek testi és lelki felfrissüléssel járulnak hozzá az emberek egészséges életmódjához. Fogyasztásuk minden felnőtt ember számára ajánlott. 🙂


Ajánlott termékeink


Heti akciós termékünk

További vicces termékminták megtekintése

Vissza a kezdőlapra